Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σόφια, Βουλγαρία

Ότι "περιέχει Βαλκάνια" αρκετοί από τους συμπατριώτες μας λίγο ή πολύ το υποτιμούν, όταν σκέφτονται που να ταξιδέψουν. Μερικές φορές όχι και άδικα, καθώς οι πόλεις των Βαλκανίων θέλουν αρκετό δρόμο ακόμη, για να γίνουν λαμπεροί τουριστικοί προορισμοί, σαν την Πράγα, την Βιέννη ή την Βουδαπέστη .

Η Σόφια ωστόσο είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Σε αργό χρόνο αλλά με σταθερά βήματα, δείχνει να αλλάζει εντυπωσιακά την τουριστική της εικόνα προς το καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές και πλέον αποτελεί για τους Έλληνες, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς εξωτερικού, καθώς στοιχίζει λίγα και προσφέρει πολλά. 
Το κέντρο της Βουλγαρικής πρωτεύουσας έχει πλέον χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής πόλης καθώς είναι εξαιρετικό πεντακάθαρο και σε απόλυτη τάξη, με ωραία καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα που είναι σχετικά φτηνά για τα δικά μας δεδομένα. Η πόλη διαθέτει αξιόλογα αξιοθέατα, ενώ για τους λάτρεις του shopping διαθέτει οκτώ μεγάλα και σύγχρονα εμπορικά κέντρα, ακόμη και στο κέντρο της πόλης.
Πέρα από τα σύγχρονα πολυκαταστήματα, αξίζει η επίσκεψη στην κλειστή αγορά Central Hali (1909), στην οδό Maria Luiza Blvd, και λίγο ποιο κάτω το περιβόητο από την κομουνιστική περίοδο κρατικό πολυκατάστημα Tzum.
Το Tzum είναι πλέον ένα ακόμη κλασσικό εμπορικό κέντρο. Η κλειστή παραδοσιακή αγορά Hali είναι πεντακάθαρη, καλαίσθητη, με τοπικά προϊόντα, αλλά και με ποικιλία από τα φημισμένα κρασιά της κάποτε Ελληνικής Στενημάχου.
Σαν σημείο εκκίνησης της περιήγησής σας, βάλτε το ξενοδοχείο Sofia Balkan Hotel (πρώην Sheraton) το οποίο είναι Ελληνικών συμφερόντων. Για τα ψώνια σας κατευθυνθείτε προς τη Λεωφόρο Βίτοσα τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ενώ ο δρόμος που βρίσκονται τα κυριότερα ιστορικά κτίρια είναι η Knyaginya Mariya Luiza. 
Αν περπατήσετε προς την ανατολική πλευρά αυτού του δρόμου, θα βρεθείτε προς τον καθεδρικό ναό Aleksandar Nevski το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Γενικά το ιστορικό κέντρο της Σόφιας, ορίζεται από τις κεντρικές λεωφόρους Opulchenska, Mihail Skobelev, Patriarh Evtimiy, Vasil Levski και Slivnica. Από μουσεία τα πιο δημοφιλή είναι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και το Εθνολογικό-Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η πόλη διαθέτει επίσης μεγάλα πάρκα και πλατείες που σε ‘προκαλούν’ να τις περπατήσεις..
Γενικότερα το κέντρο της Σόφιας θέλει περπάτημα καθώς διαθέτει δρόμους με μεγάλα πεζοδρόμια, εξαιρετικά νεοκλασικά κτίρια και πολλά αξιοθέατα. 
Επίσης η Βουλγαρική πρωτεύουσα έχει έντονη νυχτερινή ζωή κυρίως το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου. Τις άλλες μέρες τα πράγματα ηρεμούν. Οι λάτρεις των μπουζουκομάγαζων και των ανατολίτικων λικνισμάτων θα βρουν τον παράδεισο τους. 
Είναι σίγουρο πως σε λίγα χρόνια θα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για city break. 
Για όσους θέλουν να συνδυάσουν το σκι με την κοσμοπολίτικη ζωή, πολύ κοντά υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Βίτοσα (εθνικό πάρκο).