Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Μαρία Εκμετσίογλου-Η σύγχρονη Λωξάντρα



Έβαλε την πολίτικη κουζίνα στην ζωή μας η γνωστή μαγείρισσα που σου ανοίγει την όρεξη ασχέτως κι αν είσαι φαγωμένος…

Συνταγές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου συναντώνται στο βιβλίο «Bir o yaka Bir bu yaka» που συνυπογράφει η Κωνσταντινουπολίτισα μαγείρισσα  Μαρία Εκμεκτσίογλου και κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «İnkılâp» αλλά και στην Ελλάδα.

60 συνταγές από την Ελλάδα και 60 από την Τουρκία απαρτίζουν το εδεσματολόγιο του τόμου, με την ιστορική παράδοση της Πολίτικης κουζίνας να αναδεικνύεται μέσω της συνάντησής της με τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη. Το τουρκικό κοινό μάλιστα όπως έχει γραφεί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με λέξεις όπως «κακαβιά» και «χωριάτικη», ενώ το συνταίριασμα των γεύσεων γίνεται σε ένα πολυτελές βιβλίο με καλαίσθητες φωτογραφίες και πλούσια συνοδευτικά κείμενα.
Μαρία Αλιφραγκή &
Μαρία Εκμετσίογλου

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου είναι ήδη γνωστή στους γαστρονομικούς κύκλους της Κων/πόλης χάρη στα εστιατόρια «Ο κήπος της Μαρίας-Maria’nın Bahçesi», που έφεραν ξανά μετά από χρόνια την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο. Πολίτισσα στην καταγωγή, πέρασε μια περίοδο στη Θεσσαλονίκη πριν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη για να δημιουργήσει το πρώτο της εστιατόριο και μαζί να αναβιώσει γνώριμες γεύσεις.

Οι διθυραμβικές κριτικές που έχουν αποσπάσει τόσο τα εστιατόρια, όσο και το νέο βιβλίο αποτελούν σημάδι αναγνώρισης της ποιότητας του έργου της κ. Εκμεκτσίογλου και επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τη διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της. Αυτή την γυναίκα που μας μαγειρεύει από την πανέμορφη βασιλεύουσα θα γνωρίσουν όσοι βρεθούν στο ταβερνάκι «Σαν παραμύθι» της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014.


Η ίδια λάτρης των μπαχαρικών και των παραδοσιακών συνταγών με τον πληθωρικό της χαρακτήρα, το έντονο ντύσιμο και το φοβερό ταμπεραμέντο μέσα από την τηλεοπτική της εκπομπή μας ταξιδεύει σε γωνιές της Πόλης και μας μαγειρεύει συνταγές που σε κάνουν να τρέχουν τα σάλια έστω κι αν είσαι φαγωμένος.