Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Μέρα και νύχτα στην Αμμουλιανή!

Αν ψάχνετε έναν τόπο για ήσυχες διακοπές, γαλήνιες και φτηνές, αν έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε, απολαμβάνοντας το μπάνιο σας σε αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, αλλά και να γευθείτε φρεσκότατο ψάρι, αν σας ενδιαφέρει η αυθεντική φιλοξενία των ντόπιων, οι οποίοι θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, τότε είστε στο σωστό μέρος. Την Αμμουλιανή Χαλκιδικής.
Αν θέλετε κοσμικότητες, ένταση, πολυκοσμία, μάλλον θα πλήξετε και θα απογοητευθείτε. 
Η Αμμουλιανή είναι ένα πολύ μικρό νησί, το οποίο βρίσκεται στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, λίγα χιλιόμετρα πριν την Ουρανούπολη, και απέναντι από την Τρυπητή. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 120 χλμ, ενώ πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική. Έχει έκταση περίπου 4,5 τχλμ, και από το 1925 εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, κυρίως από νησιά της Προποντίδα. Σήμερα κατοικείται περίπου από 500 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. 
Η δημοφιλέστερη παραλία είναι αυτή των Αλυκών η οποία «βλέπει» προς την πλευρά της Ουρανούπολης, ενώ λειτουργεί και κάμπινγκ. Άλλες παραλίες είναι, ο Αη Γιώργης, η Μεγάλη Άμμος και τα Καραγάτσια. Όσο για τη διαμονή σας, υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες περισσότερο οικογενειακής διαχείρισης. Θα βρείτε και αρκετά ταβερνάκια με φρεσκότατο ψάρι της περιοχής.
Στο χωριό όπου είναι και το λιμάνι, υπάρχουν λίγα καφέ-μπαρ και ταβέρνες, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε το Ναό του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865, αλλά και να περιδιαβείτε τα σοκάκια με τις λουλουδένιες αυλές.
Αν και για τους περισσότερους Έλληνες, οι καλοκαιρινές διακοπές πραγματοποιούνται Ιούλιο και Αύγουστο, αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα ελκυστική να επισκεφτείτε την Αμμουλιανή για στιγμές χαλάρωσης. Οι τιμές στα δωμάτια είναι πολύ φτηνές, ενώ ο καιρός και η ατμόσφαιρα στο νησί γενικότερα, θα σας ενθουσιάσουν.
Η σύνδεση μεταξύ Αμμουλιανής και Τρυπητής γίνεται με ferry-boat και διαρκεί περίπου 10.


 
Πηγή: Omorfa taxidia