Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ταξίδι στη Γεωργία !

Η signature travel ταξίδεψε στη Γεωργία με συνεργάτες και παράγοντες του συνιδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων. Στο πρόγραμμα μας με τίτλο 'ΓΕΩΡΓΙΑ - ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" θα προσθέσουμε πλέον και την "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" τιμώντας την ομόδοξη χώρα και τα τόσα σημαντικά θρησκευτικά ενδιαφέροντα που διαθέτει.
Την αποστολή αποτελούσαν ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης (Αντιπρόεδρος του Ambotis Tours), η Τίτα Στέφα (διευθυντικό Στέλεχος του Ambotis Tours και υπεύθυνη του τμήματος εξερχόμενου τουρισμού), η Μαρία Αλιφραγκή (μέλος του Δ.Σ. του HATTA και αντιπρόεδρος του Signature Travel), η Κατερίνα Μούσμπεχ (ιδιοκτήτρια του Mideast Travel), η Άννα-Μαρία Δρακοπούλου (ιδιοκτήτρια της εταιρίας «Υδραϊκή»), και η Δήμητρα Σφέτκου (εκπρόσωπος του «Aerogrammi Travel» από τη Θεσσαλονίκη που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον προσκυνηματικό τουρισμό). Μαζί τους ήταν αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος την οποία αποτελούσαν ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, και ο Βασίλειος Τζέρπος, οι οποίοι είχαν σειρά επαφών με πολίτικους και θρησκευτικούς παράγοντες της Γεωργίας επαφές στις οποίες αναφερθήκαμε σε άλλη ανάρτηση τις προηγούμενες μέρες. Στόχος του εκπαιδευτικοί ταξιδιού ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες από κοντά τις τουριστικές δυνατότητες, αυτού του άγνωστου προορισμού. Ήταν μια αποστολή που τα είχε όλα ! 

Επισκέψεις σε σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της χώρας, περιπάτους στην καλοδιατηρημένη Παλιά Πόλη της Τιφλίδας, αλλά και στο λόφο με το τελεφερίκ στο πάρκο Mtatsminda. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την πόλη Μτσέχα (παλιά πρωτεύουσα της Ιβηρίας), το ναό Σβέτιτσκοβέλι, το σύμβολο του εκχριστιανισμού της Γεωργίας, το μοναστηριακό συγκρότημα Τζβάρι (Jvari), την περιοχή Καχέτι (Kakheti) γνωστή για τα περίφημα κρασιά της και τις πολυάριθμες εκκλησίες, το ναό Αλαβέρντι ( Alaverdi), το εκκλησιαστικό συγκρότημα Γκρέμι (Gremi), το μοναστήρι Νεκρέσι ( Nekresi), τo Μπόντμπε ( Bodbe) και το μοναστήρι της Αγ. Νίνω, η οποία έφερε το χριστιανισμό στη Γεωργία, την πόλη Σιγνάνι (Signani) την ορεινή πολιτεία που περιβάλλεται με τείχος το οποίο είναι δεύτερο σε μέγεθος μετά το Σινικό Τείχος. Αυτό όμως που εντυπωσίασε τους Έλληνες, ήταν η συγκινητική φιλοξενία των Γεωργιανών, αλλά και το καταπληκτικό φαγητό το οποίο συνοδευόταν από εκλεκτά τοπικά κρασιά. Στο πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης και οινογνωσία με τα εξαιρετικά και φημισμένα κρασιά της Γεωργίας, μαθήματα μαγειρικής όπως το ψήσιμο του παραδοσιακού Γεωργιανού ψωμιού, του φαγητού «Khinkali» ( ζυμαρικό σαν τορτελίνι), αλλά και του γλυκίσματος από μούστο και καρύδια το «Churchkhela» στο ξενοδοχείο Chateau Mere.


Οι συμμετέχοντες έζησαν επίσης ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης και έντονης ψυχικής φόρτισης, στον καθεδρικό ναό Sioni στο κέντρο της Τιφλίδας, όπου συμμετείχε στη Θεία λειτουργία ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Κατραμάδος, που στο τέλος μίλησε στους πιστούς, στέλνοντας μήνυμα αγάπης από την Ελλάδα. Στη συνάντηση που είχαν με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Τιφλίδα Ελευθέριο Πρώιο, τέθηκε ως ερώτημα εκ μέρους των ταξιδιωτικών πρακτόρων, το κυριότερο πρόβλημα, δηλαδή η θεώρηση βίζας για τους πολίτες της Γεωργίας. Ο Έλληνας πρέσβης, απάντησε ότι « η λύση δεν είναι πλέον στα Ελληνικά χέρια, αφού καθορίζονται οι διαδικασίες από τη Συνθήκη Σέγκεν. Ήδη όμως έχει γίνει ειδική συμφωνία πρόσφατα, για τη διευκόλυνση των Γεωργιανών πολιτών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τουρισμό», ενώ επίσης πρόσθεσε, ότι θεωρεί «πως σε δύο χρόνια θα καταργηθεί η θεώρηση βίζας προς Ελλάδα».
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σε δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες της Γεωργίας, μίλησε αρχικά ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος λέγοντας :
« Ήρθαμε εδώ για δύο λόγους. Αφενός να γνωρίσουμε την αγαπημένη και αδελφή εκκλησίας της Γεωργίας με σκοπό να ανταλλάξουμε γνώσεις, και ταυτόχρονα να προτείνουμε μια συνεργασία των δύο εκκλησιών, στη γνωριμία με τα ιερά μνημεία των δύο χωρών, και να προσελκύσουμε τουρίστες αμοιβαία. Αφετέρου ήρθαμε για να συναντηθούμε με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Με την εκκλησία της Γεωργίας, ο άμεσος στόχος μας είναι η σύναψη «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» στο ανώτερο επίπεδο, για να μπορούμε να βάλουμε σε σωστές βάσεις και δράσεις, τα θέματα των προσκυνηματικών περιηγήσεων. Οι δύο ομόδοξες χώρες μας, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τα κοινά στοιχεία που έχουν, και κυρίως τη Χριστιανική πίστη. Να εκμεταλλευτούμε την απευθείας πτήση της Aegean μεταξύ Αθήνας-Τιφλίδας, και τις άλλες αεροπορικές εταιρίες, αλλά και τους επιχειρηματίες των δύο χωρών που έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εκκλησίες μας, ούτε είναι, αλλά ούτε και θα γίνουν τουριστικό γραφείο, ούτε θα επέμβουμε στις τουριστικές επιχειρήσεις. 
Αυτό που θα κάνουμε, θα είναι να προσκαλούμε επιχειρηματίες που θα αντιλαμβάνονται όπως εμείς, τα θέματα των προσκυνηματικών περιηγήσεων, και που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην ανάδειξη, προβολή, τη γνωριμία, και τη σύσφιξη σχέσεων λαών και πολιτισμών. Από το 2001 που ιδρύθηκε το γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, δουλεύουμε σε τέσσερις άξονες: Στην ανάδειξη της ιστορίας των μνημείων, στον πολιτισμό μέσα από τα μνημεία, στο θρησκευτικό στοιχείο, και στο σεβασμό στη φύση, δηλαδή την οικολογία.»

 

Ο αντιπρόεδρος του Ambotis Tours Κώστας Κουρτίδης στην ίδια συνέντευξη είπε: «Η παρουσία μου εδώ, δεν έχει μόνο σκοπό την εκπροσώπηση της εταιρίας Ambotis Tours, αλλά θα ήθελα να γνωρίζετε ότι είμαι συναισθηματικά δεμένος με τη Γεωργία. Εδώ γεννήθηκα, εδώ βαπτίστηκα, εδώ έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, εδώ έχω αφήσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες μου να «αναπαύονται». Και αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω, να κάνουμε όλοι μαζί τα πάντα, για αυτό ήρθαμε και με τους συνεργάτες και φίλους μας. Να φέρουμε πολύ κοντά τους λαούς της Γεωργίας και της Ελλάδας, με τη ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού μεταξύ των δύο
χωρών. Δυσκολίες υπάρχουν και τεράστιες, και φυσικά το γνωρίζουμε. Το σημαντικότερο για τους Γεωργιανούς είναι η βίζα, αλλά και αυτό θα το ξεπεράσουμε, επειδή έχουμε θέληση. Μας αρέσει η Γεωργία, και φαντάζομαι σας αρέσει η Ελλάδα...», ενώ η Τίτα Στέφα συμπλήρωσε : 
« Είναι πολύ σημαντικό που ήμαστε κάτω από την παρουσία και τις ευλογίες των Εκκλησιών Ελλάδας και Γεωργίας. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω τη Γεωργία σαν νέο προορισμό, όλοι μου είπαν ότι εδώ θα δω τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία του κόσμου. Πραγματικά είδα μια
καταπληκτική, υπέροχη χώρα, για την οποία πρέπει να είστε υπερήφανοι. Εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής έχουμε εντυπωσιαστεί με όσα έχουμε δει ως τώρα, και την αγαπήσαμε. Πιστεύω να συνεργαστούμε στο μέλλον. Εμείς πιστεύουμε στον προορισμό Γεωργία. Μένει να πιστέψετε και εσείς στον προορισμό Ελλάδα»
Η Τιφλίδα είναι μια πόλη η οποία συνδυάζει ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία, καταλήγοντας στο γεωργιανό πολιτισμό. Πόλη σύγχρονη αλλά και παλιομοδίτισα, πόλη που συνυπάρχουν αρμονικά θρησκείες και πολιτισμοί.. 
Το Ambotis Tours με έδρα την Θεσσαλονίκη, εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με επιτυχία με τον εισερχόμενο τουρισμό από χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης. Τον τελευταίο χρόνο ασχολείται και με την δημιουργία τουριστικών πακέτων, από και προς τη Γεωργία με αναχωρήσεις από την Τιφλίδα και την Αθήνα αντίστοιχα. Υπεύθυνη για αυτό το κομμάτι είναι η Τίτα Στέφα με δεκαετίες πολύτιμης εμπειρίας στον εξερχόμενο τουρισμό. Τα πακέτα που δημιούργησε το Ambotis τα οποία είναι θεματικά. Συγκεκριμένα υπάρχουν τα πενθήμερα ( Οίνος και πολιτισμός) και τα οχταήμερα ( Πολιτισμός και Ορθοδοξία στη Γεωργία).
Η μετάβαση έγινε με την Aegean. H Ελληνική εταιρεία πετά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς από Αθήνα για Τιφλίδα ( Tbilisi) με ένα ή δύο δρομολόγια κάθε εβδομάδα, ανάλογα την εποχή.





Για περισσότερες φωτογραφίες και συνεχή ενημέρωση βρείτε μας στο facebook !