Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πασχαλινό αφιέρωμα: Ζάκυνθος

To Πάσχα στη Ζάκυνθο είναι ξεχωριστό, και βασίζεται σε πολύ παλαιά έθιμα, ορισμένα από τα οποία έχουν αλλάξει στο βάθος των αιώνων, τα οποία οι κάτοικοι τιμούν ακόμη και σήμερα. Είναι ιδιαίτερα έντονη και η Ενετική επήρρεια πάνω σε αυτά.






Το εθιμοτυπικό ξεκινάει πριν από την Μ. Εβδομάδα, το Σάββατο του Λαζάρου, όταν κρεμιέται το "βαγί" στα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την κλασική δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά για φρέσκα φύλλα φοίνικα, με τα οποία πλέκονται σταυροί, "βαγιοφόρες", κ.ά.

Την Κυριακή των Βαΐων, οι νεωκόροι (ή αλλιώς "νόντσολοι) μοιράζουν στα σπίτια το "βαγί", ενώ μετά την λειτουργία, ντύνονται πένθιμα οι ναοί.

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται από χορωδίες το τροπάριο της Κασσιανής στην Φανερωμένη, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου

Τη Μ. Πέμπτη γίνεται ο Εσπερινός και η θεία λειτουργία και "σιγούν" οι καμπάνες έως το Μ. Σάββατο.

Το Ζακυνθινό εκκλησιαστικό τυπικό δείχνει την διαφορετικότητά του την Μ. Πέμπτη, ενώ εντύπωση προκαλεί η μοναδική Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική. 

Την Μ. Παρασκευή γίνεται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και έπειτα η Αποκαθήλωση. Άλλη εθιμική μοναδικότητα της Ζακύνθου είναι οτι δεν χρησιμοποιείται ο κλασικός επιτάφιος, αλλά ξυλόγλυπτη αγιογραφία του Χριστού, ο "Αμνός" που τοποθετείται σε κόκκινο βελούδινο κουβούκλιο.

Ο ιερέας βγαίνει από το Ιερό Βήμα λιτανεύοντας τον τυλιγμένο με λευκό σεντόνι Χριστό στον ώμο του. Κατά το μεσημέρι, στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου, ξεκινάει η λιτανεία του Εσταυρωμένου. 

Γύρω στις 14:00 ξεκινά η περιφορά του Σταυρού, την ώρα που, σύμφωνα με τις Γραφές, έγινε η Σταύρωση του Χριστού. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της «Mater Dolorosa» (λατ. «Παναγία του Πάθους», Sorrowful Mother). 

Η λιτανεία διασχίζει την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τον κεντρικό δρόμο, φθάνει ως τους Αγίους Σαράντα και ξαναγυρίζει στην πλατεία Σολωμού και εκεί ο Μητροπολίτης ευλογεί τον Κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 

Το Μ. Σάββατο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεκινάει η αναστάσιμη ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό. Η Ανάσταση γίνεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ενώ ψάλλεται το "Χριστός Ανέστη" με την ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική. 

Άλλη ιδιαιτερότητα της τοπικής παράδοσης είναι ότι η αναστάσιμη θεία λειτουργία δεν τελείται σε κανένα ναό στην πόλη και τα χωριά παρά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, κι ενώ αναγιγνώσκεται το Ευαγγέλιο, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Το απόγευμα της Κυριακής γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στον νεό του Αγίου Λαζάρου και γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας.


Τα έθιμα δεν τελειώνουν εδώ βέβαια! Την Δευτέρα του Πάσχα διεξάγονται πανηγύρια στα χωριά με παράλληλες αναστάσιμες ακολουθίες στους ναούς. 



Όσοι θέλετε να δείτε από κοντά τα μοναδικά αυτά έθιμα, μπορείτε με την Signature Travel να περάσετε το Πάσχα στην Ζάκυνθο και να ζήσετε την μοναδικότητα τoυ πασχαλινού εκκλησιαστικού της τυπικού. 








Πρόγραμμα:








Αν θέλετε να ανακαλύψετε κι άλλα μέρη, σε Ελλάδα κι εξωτερικό, δείτε τον οδηγό μας για την Άνοιξη 2015.

(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε τον οδηγό μας)