Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αφιέρωμα: Πάσχα στη Χαλκιδική

Τις ημέρες του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα αναβιώνουν παλαιά έθιμα που χάνονται στο βάθος των αιώνων, μαζί με τοπικές παραδόσεις που έχουν σκοπό να κρατούν ζωντανό το αίσθημα των ημερών κατάνυξης.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής συναντούμε παλιά ήθη κι έθιμα, όπως το κάψιμο του Ιούδα στο Γομάτι .







Ας δούμε μερικά από αυτά:


Μαύρο Αλώνι, Ιερισσός

Τοποθεσία στην Ιερισσό όπου κατά την επανάσταση του 1821, στην Χαλκιδική, οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 κατοίκους της Ιερισσού. Αφού υποσχέθηκε γενική αμνηστία σ΄ όλους όσοι θα παραδίδονταν, τους ανάγκασε με την απειλή των όπλων να χορεύουν. Σε κάθε στροφή του χορού τα σπαθιά των Τούρκων έσφαζαν και από ένα χορευτή.

Εκτοτε, για να τιμηθεί η θυσία των Ιερισσιωτών, κάθε χρόνο την τρίτη μέρα του Πάσχα, στο χώρο αυτό τελείται τρισάγιο και στη συνέχεια στήνεται αργόσυρτος χορός, ο "Καγκελευτός", στη θέση Αλώνι.

"Του Χαρ' κού τ' αλώνι", Παλαιοχώρι


Επί Τουρκοκρατίας, τα Μαντεμοχώρια (και το Παλαιοχώρι μεταξύ τους) αν και βρίσκονταν υπό ειδικό καθεστώς, ήταν έδρα και για τους καπεταναίους που ετοιμαζόνταν για την επερχόμενη επανάσταση. Κατέβαιναν την τρίτη ημέρα του Πάσχα στο Παλαιοχώρι και εξασκούσαν τους νέους του χωριού στη σκοποβολή, αφού είχαν ξεγελάσει τον τον Μαντέμ Αγά. 

Ετσι, κάθε τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην ανάμνηση του ιστορικού πανηγυριού γίνεται αναβιώνει το έθιμο με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, με το χορό "Του Χαρ'κού τ' αλώνι".

Κάψιμο του Ιούδα, Γομάτι

Όπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έτσι και στο Γομάτι, αναβιώνεται το έθιμο του καψίματος του Ιούδα. Το Μ. Σάββατο στην πλατεία του χωριού στήνεται φανός από τρία 25μετρα πεύκα, όπου στήνεται στην κορυφή ο Ιούδας και με το που ακούγεται το "Χριστός Ανέστη" ανάβεται ο φανός για να καεί ο "Ιούδας" και το "κακό".


Αν θέλετε να επισκεφθείτε την Χαλκιδική τις ημέρες του Πάσχα, η Signature σας δινει την δυνατότητα να κάνετε 4/5ήμερες αποδράσεις

Μπορείτε να κάνετε τον Γύρο της Χαλκιδικής (μόνο 170 €) είτε να κάνετε εκδρομή μερικές μέρες στη Χαλκιδική και στο Άγιο Όρος (από 185 €) είτε να περάσετε το Πάσχα στο Porto Carras (από 160 €).

Aν θέλετε να δείτε κι άλλα μέρη να επισκεφθείτε τις ημέρες του Πάσχα, κατεβάστε τον οδηγό μας για τις αποδράσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό μέσα στην Άνοιξη 


είτε επισκεφθείτε το site μας