Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Γνωρίστε κορυφαία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

Υπάρχουν πάνω από 1.000 μέρη στον κόσμο -από μεμονωμένα κτίσματα μέχρι ολόκληρες πόλεις, φυσικές τοποθεσίες, νησιά, λίμνες κ.λπ.- που o Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Oργανισμός του ΟΗΕ, η UNESCO, έχει ανακηρύξει μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. 


Με τον όρο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  νοείται μία διακριτή θέση ή τόποςόπως δάσοςόροςλίμνηέρημοςμνημείοκτήριοσύμπλεγμα ή πόλη), που προτάθηκε και έγινε αποδεκτό στον κατάλογο των μνημείων που διαχειρίζεται το διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία απαρτίζεται από 21 Κράτη - Εταίρους εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση των Εταίρων Κρατών για μια καθορισμένη περίοδο.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της λίστας:

Angkor Wat, Καμπότζη


Η Άνγκορ Βατ  είναι ναός στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης. Χτίστηκε για τον βασιλιά των Σουριαβαρμάν 2ο κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863 καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας στον κόσμο.
Bagan, Μιανμάρ
H Μπαγκάν (Bagan) είναι αρχαία πόλη στην περιοχή Μπούρμα της Μιανμάρ. Ήταν για 4 αιώνες (9ος-13ος αι. μΧ) η πρωτεύουσα του βασιλείου Παγκάν που αργότερα θα γινόταν η χώρα που γνωρίζουμε σήμερα. Χτίστηκαν εκεί πάνω από 10.000 βουδιστικοί ναοί, παγόδες και μοναστήρια εκ των οποίων γυρω στα 2200 κτίσματα σώζονται ως σήμερα.


Νησί του Πάσχα

Το Νησί του Πάσχα είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Είναι γνωστό για την ύπαρξη λαξευμένων μορφών, ιδίως των των λίθινων αγαλμάτων, τα Μοάι, τα οποία πολλές φορές απεικονίζουν αρχαίους θεούς των αρχαίων κατοίκων του νησιού. 


Νησιά Γκαλαπάγκος
Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια.
 Είναι γνωστά για τον μεγάλο αριθμό ειδών που φαίνεται να είναι καθαρά ενδημικά, αποκλεισμένα από άλλες περιοχές (νησιωτικές και μη) και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί ο  Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία του της φυσικής επιλογής. Το 1959 η κυβέρνηση του Ισημερινoύ ανακήρυξε το μεγαλύτερο μέρος του ως εθνικό πάρκο, εκτός από τις περιοχές που ήταν ήδη κατοικημένες.


Goreme, Καππαδοκία
To Γκιόρεμε είναι περιοχή στην Καππαδοκία, στην Τουρκία. Η περιοχή ονομαζόταν επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας ονομαζόταν "Ματιανά" και μετονομάστηκε το 1928 σε Γκιόρεμε.
Η περιοχή είναι το κέντρο του εθνικού πάρκου Γκιόρεμε, το οποίο σε συνδυασμό με τις μονολιθικές εκκλησίες της Καππαδοκίας έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985.
Μάτσου Πίτσου, Περού
Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα. Στην γλώσσα Κέτσουα σημαίνει "αρχαίο βουνό". Χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων.


Πέτρα, Ιορδανία
H Πέτρα είναι ιστορική και αρχαιολογική πόλη στην νότια Ιορδανία. Είναι γνωστή για το γεγονός ότι είναι χτισμένη μέσα σε βράχια και για το σύστημα υδραγώγησής της. Είναι αλλιώς γνωστή κι ως "ροδοκόκκινη πόλη" λόγω του χρώματος του σχηματισμού των βράχων. Ιδρύθηκε το 312 πΧ ως πρωτεύουσα των Ναβαταίων. Αποτελεί σύμβολο και σημαντικό τουριστικό προορισμό για την Ιορδανία. Μπήκε στην λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1985.

Sigiriya, Σρι Λάνκα
To Σιγκιρίγια είναι αρχαίο παλάτι στην Σρι Λάνκα, κοντά στην πόλη Ντάμπουλα. Χτίστηκε από τον βασιλιά Κασιάπα για να γίνει η νέα του πρωτεύουσα πάνω σε ένα υψηλό βράχο διακοσίων μέτρων. Έχτισε το παλάτι του στην κορυφή και διακόσμησε τα πλαινά με τοιχογραφίες. Σε κοντινό ύψωμα κοντά στο παλάτι έφτιαξε μία πύλη με την μορφή ενός λιονταριού. Η περιοχή πήρε το όνομά της από αυτό ακριβώς το κτίσμα, Σιγαγκίρι, ο βράχος του λέοντος. Λειτούργησε ως βουδιστικό μοναστήρι μετά το θάνατο του βασιλιά.


Tulum, Μεξικό
Το Τουλούμ πρόκειται για μία πόλη-οχυρό, στην προ-Κολομβιανή εποχή, που λειτουργούσε ως λιμάνι στην ανατολική ακτή της Γιουκατάν. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες πόλεις που χτίστηκαν και έζησαν σε αυτές οι Μάγιας, ενώ είναι πολύ καλά διατηρημένη. 

Ακρόπολη
Η Ακρόπολη είναι από τα πιο γνωστά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Με σύμβολό της τον αρχαιολογικό χώρο στην τριγύρω περιοχή αλλά κυρίως τους λατρευτικούς ναούς του δωδεκάθεου στην κορυφή του βράχου, με χαρακτηριστικότερο τον νεό της Αθηνάς, Παρθενώνα (438πΧ), αποτελεί ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη.

πηγές: fortunegreece.gr, wikipedia.com, whc.unesco.org/en/list (Λίστα μνημείων της Unesco)