Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Οι ομορφότερες εκκλησίες του κόσμου

Από πάντα οι θρησκευτικοί τόποι λατρείας αποτελούσαν χώροι όπου οι πιστοί επιζητούσαν (αλλά και επιζητούν) να έχουν σημασία και να είναι αντιπροσωπευτικοί της πίστης τους.

Ανά τον κόσμο μπορεί κάποιος να βρει χριστιανικές εκκλησίες με αρχιτεκτονική βασισμένη τόσο στην τοπική κουλτούρα αλλά και στην εποχή της.

Ας δούμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες ανά τον κόσμο, τόσο για την αρχιτεκτονική τους όσο και για την πρωτοτυπία τους, την ιστορία τους ή το τοπίο στο οποίο χτίστηκαν.

Borgund Stave, Νορβηγία

Χτίστηκε το 1180 στο χωριό Borgund, είναι χτισμένο σε βάση από πέτρα και σήμερα λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Εκκλησία της Βηθλεέμ, Ιράν

Είναι αρμένικη εκκλησία, του 17ου αιώνα, και βρίσκεται στο Ισφαχάν.

Viscri Fortified Church, Ρουμανία
Κάποτε παρεκκλήσι, μετά ολόκληρη εκκλησία, Λουθηρανική, και μοιάζει με φρούριο. Βρίσκεται στην περιοχή Viscri, στην Τρανσιλβάνια,

Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, "Gergeti", Γεωργία
Χτίστηκε στα βουνά του Καυκάσου, στο βουνό Καζμπέγκι, το 14ο αιώνα. Αποτελεί σημείο στάση για όσους κάνουν πεζοπορία στο βουνό.

Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, Αιθιοπία
Εκκλησία μονολιθική (από μία μεγάλη πέτρα), μία από τις 11, στην κεντρική Αιθιοπία, στην περιοχή Λαλιμπέλα. Χτίστηκε το 12ο αιώνα, κατά την προσπάθεια του βασιλιά Λαλιμπέλα να φτιάξει μία "νέα Ιερουσαλήμ".

Ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, Ιερουσαλήμ

Χτίστηκε στο όρος των Ελαιών, το 1888.

Sagrada Familia, Ισπανία
Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, με μοναδική αρχιτεκτονική παγκοσμίως, από τον πασίγνωστο Gaudi, γνωστή και με το πλήρες όνομά της "Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família", ξεκίνησε να χτίζεται το 1882 και ... έμεινε ανολοκλήρωτη (και σήμερα γίνονται ακόμη εργασίες ολοκλήρωσης της).

Εκκλησία της Μεταμόρφωσης, νησί Kizhi, Ρωσία
Χτισμένη σε νησί... μέσα σε λίμνη, η εκκλησία αυτή είναι όμορφη και παράξενη ταυτόχρονα. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, στην δυτική Ρωσία, στην λίμνη Ονέγκα.

Saint-Chapelle, Παρίσι
Γοτθικού τύπου εκκλησία, στο Île de la Cité, πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τον Louis IX, για να τοποθετήσει μέσα ιερά κειμήλια, πολύ μεγάλης αξίας, που είχε στην κατοχή του. 


Eκκλησία του Σωτήρος, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Γνωστή και ως "Ναός του Χυμένου Αίματος". Ονομάσθηκε έτσι γιατί βρίσκεται στο σημείο που δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος ο Β'. Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα μεγάλων διαστάσεων, γεμάτο πολύχρωμα λεπτουργήματα, μωσαϊκά και τοιχογραφίες, με χαρακτηριστικούς πύργους σε σχήμα κρεμμυδιού. Χτίστηκε το 1907.




sources: theguardian.com, AP, wikipedia