Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Συνταγή – Κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης και μαστίχα Χίου

            Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Από τα ωραιότερα γλυκά ταψιού του καλοκαιριού που απόλαυσα στην Αίγινα, του φιστικιού. Λεπτό άρωμα και γεύση που συνδέει τα δύο νησιά. Καθόλου τυχαία επιλογή αφού η σχέση αυτή που κρατάει χρόνια «γέννησε» το φιστίκι. Η εκλεκτή ποικιλία φιστικιάς του νησιού ονοματίζεται  «Αιγινήτικη» και είναι μπολιασμένη πάνω σε Χιώτικη τσικουδιά… Το κανταΐφι μας είναι εμβληματικό γλυκό αυτής της σχέσης… 
 Η Κολώνα της Αίγινας
Το πρώτο δένδρο της  φιστικιάς «ήρθε» στην Αίγινα από την Συρία, στις αρχές του 1900, από τον γιατρό Ν.Πέρογλου, που κράτησε την καλλιέργειά της μυστική. Όμως όπως συμβαίνει πάντα, τίποτα δεν μένει κρυφό…Το μυστικό διαδόθηκε και η καλλιέργειά  εξαπλώθηκε… Το μικροκλίμα και η σύνθεση του εδάφους συνετέλεσαν στην παραγωγή εκλεκτού καρπού, με αποτέλεσμα την μονοκαλλιέργεια σε όλο το νησί.
Το ταξίδι μας στους δρόμους του φιστικιού μας έφερε στο νησί των καλλιτεχνών, αφού πολλοί επέλεξαν το νησί για μόνιμη κατοικία τους. Ο αγαπημένος μου Νίκος Καζαντζάκης, 20 χρόνια έμεινε στο σπίτι του βράχου με τα μεγάλα γαλάζια παράθυρα και τις τεράστιες καπαριές που τόσο αγαπούσε. Το απέραντο γαλάζιο τον ενέπνεε. Λίγα μέτρα πιο κάτω ο περίφημος γλύπτης Καπράλος, μεγαλούργησε. Το γλυπτό του «Η μάνα» είναι μπροστά στο σπίτι του – μουσείο που μπορείτε να επισκεφθείτε.
Το καλοκαίρι είναι αφιερωμένο στον αγαπημένο μου εικαστικό Γιάννη Μόραλη που το νησί αποτελούσε πηγή έμπνευσης και σημείο συνάντησης της δημιουργικής ομάδας των καλλιτεχνών.

Το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη
Η γαστρονομία και ο πολιτισμός της Αίγινας «συναντώνται» στις 16-18 Σεπτέμβριου, στο Φεστιβάλ του Φιστικιού.  Η δημοσιογραφική ομάδα του ΄Εμβολου, πάντως είναι προσκεκλημένη, οπότε θα έχετε ανταποκρίσεις.
Λίγες ακόμα πληροφορίες για το νησί, όπου προσκυνητές από όλη την Ελλάδα προσέρχονται ευλαβικά στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου.
Η Αίγινα φημίζεται για την ψαραγορά της και τις κατσούλες της, μοναδική ψαρολιχουδιά…  Το κουκλίστικο ψαράκι που αγαπά τα ήρεμα και πεντακάθαρα νερά με αμμώδη βυθό. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της γλώσσας αλλά είναι ακόμα καλύτερη… τις τηγάνισαν με βούτυρο και τις  «σβήσαμε» με κρασί αφρώδες… ποίημα.
Δεύτερη στάση για ουζάκι με ψαρομεζέδες, δίπλα στην ψαραγορά, το πιο hot gastronomic spot της Αίγινας, την ταβερνούλα « Αγορά»  του Γελαδάκη.
Τρίτη στάση για  φιστίκι και τις γλυκές του αμαρτίες … σε όλες τις εκδοχές στου «Μούρτζη»… Το παστέλι με φιστίκι μούρλια όπως και τα φιστικογλυκάκια. Η Νεκταρία μεγαλουργεί στην ζαχαροπλαστική και ο Παναγιώτης είναι από τους γνωστούς καλλιεργητές φιστικιού. Η δεύτερη γενιά συνεχίζει επάξια την προσπάθεια.
Τέταρτη στάση πάνω στην «περαντζάδα» του λιμανιού, κλασσικά στο μοναδικό Αιάκειο, για προφιτερόλ του ονείρου, πασπαλισμένο με φιστίκι και σοκολάτα εκλεκτή.

Κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης και μαστίχα Χίου

Από την Νεκταρία Μούρτζη, του ζαχαροπλαστείου Μούρτζης, Αίγινα

Υλικά
700 γρ. φύλλο για κανταΐφι
200 γρ. βούτυρο
Για την γέμιση
500 γρ. φιστίκι Αιγίνης σε κομματάκια
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη
 Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
1200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
 1 φέτα λεμονιού
Για το φινίρισμα
100 γρ. φιστίκι τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά για την γέμιση και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε στον πάγκο μας τα φύλλα κανταΐφι και τα ξάνουμε με τα δάκτυλά μας μέχρι να ξεμπερδευτούν.
Τα κόβουμε με το μαχαίρι και τα χωρίζουμε στα δύο.
Σε τηγανάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο μέχρι να είναι παχύρευστο.
Αλείφουμε με το βούτυρο ένα ταψί και ρίχνουμε τα φύλλα για να βουτυρωθούν περιλούζοντάς τα με το υπόλοιπο βούτυρο.
Χωρίζουμε σε 6 λωρίδες τα φύλλα και τα πιέζουμε καλά.
Μοιράζουμε την γέμιση σε 6 μέρη και την βάζουμε στο κέντρο.
Τυλίγουμε σε ρολό το κανταΐφι μας.
Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν 45-50 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε για 3 λεπτά μέχρι να «δέσει».
Το αφήνουμε να χλιάνει για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το κανταΐφι από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό το περιλούζουμε με το σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με φιστίκι και σερβίρουμε.
Το παγωτό φιστίκι του πάει μούρλια όπως και το καϊμάκι.