Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Μια βόλτα στη Μονμάρτη !

Επίσκεψη στο Παρίσι, χωρίς ένα πέρασμα από τη γραφική Μονμάρτη (Montmartre) δεν γίνεται.
Αυτός ο λόφος ύψους 130 μέτρων, φιλοξενεί μία από τις γραφικότερες συνοικίες του Παρισιού, αλλά και την εκκλησία Σακρ Κερ (Basilica du Sacré-Coeur) «ζαχαρένια».
Η Μονμάρτη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανήκει στο 18ο διαμέρισμα (18e Arrondisement) και οφείλει το όνομά της, κατ΄ άλλους στο μαρτύριο του Γάλλου επισκόπου Saint Denis, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στην κορυφή του λόφου το 250 μΧ. («βουνό του μάρτυρα» Mont des martyrs), ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι προήλθε από το "Mont de Mars, (όρος του Άρη), σύμφωνα με αναφορά στην παρουσία ενός ναού αφιερωμένου στον Άρη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.


Ο λόφος έζησε στιγμές δόξας από το 19ο αιώνα, όπου έγινε δημοφιλής περιοχή κατανάλωσης αλκοόλ και «κακόφημων» μπαρ για τους Παριζιάνους, οι οποίοι ερχόταν εδώ πολύ συχνά για να απολαύσουν οτιδήποτε απαγορευμένο...! Στους πρόποδες βρίσκεται και η συνοικία Πιγκάλ, γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή. Φυσικά η Μονμάρτη ήταν ο τόπος όπου συγκεντρωνόταν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως, ο Τουλούζ Λωτρέκ, Βαν Γκογκ, Μοντιγκλιάνι, Πικάσο, Ντεγκά κτλ, ενώ σήμερα στην πλατεία Τερτρ, περιμένουν τους τουρίστες δεκάδες ζωγράφοι για πουλήσουν τα έργα τους, ή να φιλοτεχνήσουν το πορτρέτο τους.Η Μονμάρτρη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, είναι διατηρημένη αρκετά καλά, με στενούς λιθόστρωτους δρόμους, γραφικά καταστήματα, και φυσικά τους πλανόδιους ζωγράφους.
Για την πρόσβασή σας, επιλέξτε το μετρό, το τελεφερίκ ή τα πόδια σας.



Πηγή: Omorfa Taxidia