Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ξάνθη «Ανακαλύψτε τους ανεξερεύνητους μύθους»



Με αυτό το σύνθημα, το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρόνια μια εξαιρετική από οργανωτικής πλευράς διημερίδα, η οποία είχε απ' όλα.
Μοναδική φιλοξενία από τους Ξανθιώτες οικοδεσπότες, ομιλίες, παρουσιάσεις, περιπάτους στα σοκάκια της εκπληκτικής Παλιάς Πόλης, κατάβαση του Νέστου, επισκέψεις σε μουσεία της περιοχής, και φυσικά μουσική, χορό, γλέντι και φαγητό, το οποίο προσέφεραν στους καλεσμένους, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού.
Η αρχή έγινε στο ξενοδοχείο Elisso (πρώην Ξενία), όπου έγιναν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί, αλλά και οι παρουσιάσεις από τους εισηγητές. Η εκδήλωση είχε ως τίτλο: Ξάνθη «Ανακαλύψτε τους ανεξερεύνητους μύθους», η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του έργου «RECULTIVATUR» όπου συμμετέχουν χώρες της Ν/Α Ευρώπης.
Στόχος ήταν, η ανάδειξη και προβολή μιας άγνωστης Ελλάδας, αλλά και τόσο όμορφης, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σχεδόν σε όλους τους τομείς. Πολιτιστικό, φυσικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό αλλά και ιδανικό για δραστηριότητες δράσης.
Ένας τόπος τόσο προικισμένος από την φύση, που αναζητεί τρόπους τουριστικής ανάπτυξης και περισσότερο εναλλακτικού τουρισμού, έχοντας ως «πρώτη ύλη» περιοχές όπως ο Νέστος, η Βιστωνίδα, τα Θρακικά Τέμπη από τις πιο όμορφες περιοχές στη χώρα μας, τα Πομακοχώρια, την Παλιά πόλη της Ξάνθης, τα αρχαία Άβδηρα και τόσα άλλα.
Στη διημερίδα πήραν μέρος τουριστικοί παράγοντες από τη Ρωσία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σερβία, Ρουμανία και την Ιταλία, ενώ συμμετείχαν επίσης, το πρακτορείο Reuters και το Ελληνοαμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το καλωσόρισμα έκανε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι : «Εμπράκτως στηρίζουμε τον εθνικό στόχο καθιστώντας τον τουρισμό σε στρατηγικό τομέα ανάπτυξης της εποχής μας. Δημιουργούμε τρία τουριστικά προϊόντα εστιάζοντας στην ιστορικότητα του τόπου προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την περιοχή μας σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Έχουν ως πηγή έμπνευσης την ιστορία αυτού του τόπου. Ξεκινώντας από το μυθικό Ηρακλή, συνεχίζοντας την εποχή του μεσαίωνα και του Βυζαντίου με τους δρόμους της Ιερουσαλήμ και καταλήγοντας στη νεότερη ιστορία με τους Δρόμους του Καπνού»
Χαιρετισμό έκαναν επίσης τοπικοί παράγοντες, και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ξάνθης.
Ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Γεώργιος Γερομάρκος αναφέρθηκε στις βασικές συνιστώσες της πολιτικής στον τουρισμό, εστιάζοντας στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος με το συγκριτικό πλεονέκτημα του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος που διαθέτει η περιοχή, την άμβλυνση της εποχικότητας και τουριστικής δραστηριότητας, ενίσχυση αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναμόρφωση/διαμόρφωση της κοινωνικής τουριστικής αντίληψης. Όπως δήλωσε στα «Omorfa Taxidia» οι επόμενες βασικές δράσεις είναι " η δημιουργία ειδικών παρουσιάσεων σε περιοχές «στόχους», η φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης (Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και στελεχών οργανισμών, και η στήριξη και ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση διαδικτυακών υποδομών σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα."
Η «ψυχή» όλης της διημερίδας Ανθή Παναγιώτου ( υπ. διαχ. Ευρωπαϊκών προγραμμάτων) ανέλυσε το ευρωπαϊκό έργο « RECULTIVATUR», ενώ έγιναν και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις διαφόρων θεμάτων, σχετικά με τα θρησκευτικά και φυσικά μνημεία της περιοχής, το «Δρόμο του Απόστολου Θωμά στη Ιταλία», αλλά και τρόπους προσέλκυσης ταξιδιωτών με διαφορετικό τρόπο!
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις, στο λαογραφικό μουσείο Ξάνθης, το «Σπίτι της Σκιάς» και την Παλιά Πόλη, ενώ η επόμενη ημέρα περιελάμβανε κατάβαση του Νέστου, αλλά και ένα αυθεντικό παραδοσιακό Ελληνικό γλέντι στο χωριό Γαλάνη με συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.



Πηγή: Omorfa Taxidia