Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Πολιτιστικό πρόγραμμα Σύρου - καλοκαίρι 2016 - Ταξίδι στη Σύρο μόνο από 157€ με ακτοπλοϊκά!

ΣΥΡΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ 4 ΕΠΟΧΩΝ


Η Σύρος δεσπόζει στην καρδιά του Αιγαίου με το δυναμικό χαρακτήρα και την κοσμοπολίτικη χάρη μιας αρχόντισσας. Μιας κυρίαρχης δύναμης με έδρα την Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού αλλά και των Κυκλάδων που διατηρεί και αναδεικνύει την αίγλη μια άλλης εποχής. Μιας ιστορίας που ξεδιπλώνεται μέσα από τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα παραδοσιακά χωριά που συνδυάζουν τη Μεσαιωνική με την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τις Ορθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες, τις δαντελένιες ακτές, το γαλάζιο της θάλασσας και το παραμυθένιο φυσικό τοπίο.

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Το υπαίθριο μουσείο της Σύρου



Η πρωτεύουσα της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων αποπνέει μια αύρα νεοκλασικού ρομαντισμού συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια οι επισκέπτες ανακαλύπτουν εικόνες και εμπειρίες μιας άλλης εποχής συναντώντας μνημεία και νεοκλασικά κτίρια από την αγέρωχη ιστορία.
Από το εντυπωσιακό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, εμπνευσμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ και τα ανάκτορα της Τροίας, το θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά που δεσπόζουν στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, τη δημοτική βιβλιοθήκη και τα αξιοθαύμαστα μουσεία του νησιού, το Ναό της Ανάστασης και τις άλλες πανέμορφες Oρθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες, η εικόνα της Ερμούπολης παραπέμπει σε κάτι πολύ περισσότερο από μια όμορφη νησιωτική πρωτεύουσα, παραπέμπει σε ένα υπαίθριο μουσείο που αξίζει κανείς να εξερευνήσει απ’ άκρη σ’ άκρη.
Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, μια ζωντανή πόλη που σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Ερμούπολη διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία υποδομών για τη διαμονή, την εστίαση, τη διασκέδασή και τη χαλάρωση όλων των επισκεπτών με πληθώρα από επιλογές καταλυμάτων, καφέ, εστιατορίων και bar καθώς και αφθονία αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Κύριο πολιτιστικό θεσμό του νησιού και σημείο αναφοράς για του επισκέπτες αποτελούν το φεστιβάλ Σύρος Πολιτισμός που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δίνουν μια ακόμη πιο εντυπωσιακή πολιτιστική χροιά στο νησί.
Η Ερμούπολη αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που συνδέεται καθημερινά με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου ενώ σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού που προσφέρει απευθείας πτήσεις στην Αθήνα.
Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι πρόσφυγες της Χίου, των Ψαρών, της Σάμου και της Κάσου εδραιώνονται στο νησί της Σύρου και σιγά σιγά αρχίζουν να αναπτύσσουν τη ναυτιλία και το εμπόριο, χτίζοντας μια νέα πόλη με πρώτο τον ορθόδοξο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, πέρα από τον οικισμό της Άνω Σύρου, μια πόλη αφιερωμένη στο θεό του εμπορίου, τον Ερμή, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Ερμούπολη.
Το λιμάνι παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και γίνεται το εμπορικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους ενώ ακολουθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας, των ναυπηγείων καθώς και διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών φτάνοντας το 1856 ο πληθυσμός της Ερμούπολης να έρχεται δεύτερος μετά την Αθήνα.
Η πόλη σύντομα κατακλύζεται από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων μεταξύ άλλων του Νεόφυτου Βάμβα και του Ελευθερίου Βενιζέλου που αποφοιτεί από το πρώτο γυμνάσιο του νησιού. Ο μεγάλος λιμός όμως του 1941 φέρει την πόλη στα πρόθυρα μια ολικής καταστροφής που μετά τον πόλεμο παλεύει να επανεδραιωθεί για αρκετό καιρό.
Σήμερα η πόλη αποτελεί διοικητικό πυρήνα όλων των Κυκλάδων και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου συγκεντρώνοντας όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ναυπηγείο αποπνέοντας όπως πάντα τον αριστοκρατικό αέρα μιας πριγκίπισσας…
Το πρόγραμμα Σύρος Πολιτισμός/Culture φιλοξενεί το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2016. Εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα και εκθέσεις εικαστικών τεχνών συνθέτουν ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Στο πρόγραμμα του Σύρος Πολιτισμός/ Culture φιλοξενούνται επίσης το 1 ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το Φεστιβάλ Χορού DanceFest, το Φεστιβάλ Αργε - ντίνικου Τανγκό, το 23 ο Φεστιβάλ Κιθάρας, το 12 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, το 12 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων, το 10 ο Indie Rock Festival καθώς και το 9 ο Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων aniμasyros, τα οποία πλαισιώνονται από το 5 ο Φεστιβάλ Ακορντεόν, το Syros International Film Festival (SIFF) και το Eye’s Walk Digital Festival. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί και η παρουσίαση των παράλληλων εκδηλώ - σεων —παραδοσιακού κυρίως χαρακτήρα— που διοργανώνονται και υπο - στηρίζονται από τοπικούς φορείς και συλλόγους της Σύρου.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ!



[su_heading]ΣΥΡΟΣ 19-21/0816 (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΚΑΒΙΑΣ)[/su_heading]
Ταξίδι γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων με την αύρα της Σύρου.
Συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ της κακαβιάς, στον Φοίνικα.
Δοκιμάζουμε την σούπα των ψαράδων, την αυθεντική ελληνική ψαρόσουπα από 100 κιλά ψάρια που βράζουν στα «κακάβια», τις τεράστιες κατσαρόλες. Μετά το φαγοπότι αρχίζει το γλέντι  με παραδοσιακή μουσική και χορό μέχρι πρωίας….
Κάνουμε βόλτα παζάρι του νησιού αγοράζουμε καλούδια από κάπαρη και λουκούμια ονομαστά μέχρι χαλβαδόπιτες και τυρί Σαν Μιχάλης από αγελαδίτσες ντόπιας ράτσας και πίνουμε ουζάκι.
Και εκπλήξεις … δεν έχουν τέλος
Τιμή κατ'ατομο σε δίκλινο δωμάτιο : από 157€
Περιλαμβάνει:
2 διανυκτερεύσεις με πρωινό
Ακτοπλοικά εισιτηρια