Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Οδοιπορικό στη Σαμοθράκη με τον Κώστα Κρομμύδα




Καμιά φορά σκέφτομαι πόσο τυχερός είμαι που μέσα από τη διαδικασία των παρουσιάσεων των βιβλίων μου έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, βιώνοντας για τα καλά την Ελληνική φιλοξενία.

Κάποιες εμπειρίες όμως είναι ξεχωριστές. Μοναδικές. Όπως αυτή που έζησα με την οικογένεια μου στη Σαμοθράκη. Μόνο αν αφεθείς στην ενέργειά της και τη ζήσεις όπως και οι ντόπιοι γίνεσαι κοινωνός της μοναδικής και μυστηριακής της ενέργειας. Το νησί από μόνο του με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο σε υποβάλλει στους δικούς του ρυθμούς. Κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ δεν είναι ακόμη στα καλύτερα τους και αυτό μάλλον βοηθά στο να χαλαρώσετε ακόμη πιο πολύ.

Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τι να αναφέρω και τι να αφήσω εκτός από ένα νησί που οι επιλογές που σου δίνει είναι πραγματικά απεριόριστες, για πολλά και διαφορετικά γούστα. Θα προσπαθήσω εν συντομία να σας μυήσω σε κάποια από αυτά τα όμορφα που εμείς ζήσαμε τις έξι μέρες που μείναμε στο νησί. Διότι έξι μέρες για αυτό τον τόπο είναι λίγες.



Από την Αλεξανδρούπολη πήραμε το καράβι με το όνομα «Σάος» και βλέποντας τον μεγάλο όγκο του νησιού όλο και να πλησιάζει, φτάσαμε μετά από δύο ώρες και κάτι στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο νησί άρχισε η φιλοξενία από τους ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν με πολλή αγάπη.

Σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού κυριαρχούν δύο πράγματα. Τα κατσίκια και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που κάνουν οτοστόπ στο δρόμο.



Βάθρες. Ίσως το πιο δυνατό σημείο του νησιού. Ό,τι και να σας περιγράψω θα είναι λίγο. Μόνο αν περπατήσετε κατά μήκος τους θα καταλάβετε την ομορφιά που τις περιβάλλει. Και όσο αντέχετε, αναβαίνοντας θα ανακαλύπτετε μέχρι να φτάσετε στην κορυφή...

Παραλίες. Η Σαμοθράκη δεν φημίζεται για τις παραλίες της. Θα βρείτε όμως πολλές με χονδρό και ψιλό βότσαλο και μόνο μία με αμμουδιά. Μία αλλά πολύ καλή. Η Παχιά Άμμος. Όνομα και πράγμα. Να την επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Το SAOKI στο δρόμο προς τις Βάθρες προσφέρεται για χαλάρωση και μπάνιο, ακούγοντας τις εξαιρετικές μουσικές να παντρεύονται με τα κύματα.

Καφέ-φαγητό. Η καλή ημέρα ξεκινά από το πρωί με καλό καφέ, όπως αυτόν που σερβίρει με τα χεράκια της η Λίτσα στο καφενείο «Σταθμός» στην είσοδο της Χώρας. Επίσης, εκεί δοκιμάστε σπιτική Μουράδα, καθώς και το περίφημο Φλασκούνι. Αν δε, πίνετε ελληνικό, θα βρεθείτε στον παράδεισο. Δύο-δύο τους έπινα…



Επίσης, ο Λευκός Πύργος στη χώρα είναι ό,τι πρέπει για πρωινό καφεδάκι αλλά και για τη βραδινή σας έξοδο, όπου επιβάλλεται να δοκιμάσετε το γλυκό με το όνομα «Πίσσα και πούπουλα»... σκέτη αμαρτία! Ο Σάββας αλλά και ο Γιώργος θα σας κατατοπίσουν επιστημονικά σε όλες τις ιδιαίτερες γεύσεις που υπάρχουν.

Για πιο μοντέρνες καταστάσεις προσφέρεται το καφέ «Σχολείο» στην Καμαριώτισσα, αλλά και τα πέριξ του λιμανιού καφέ.

Στο Κάστρο θα απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο καφενεδάκι που υπάρχει που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτό της Σαντορίνης.

Για πιο βραδινές καταστάσεις στο μπαρ «Λυδία» στη Χώρα δοκιμάστε τα εξαιρετικά κοκτέιλ που φτιάχνει ο Δημήτρης.



Φαγητό. Το νησί είναι ένας παράδεισος για τους καλοφαγάδες. Οι τιμές σχεδόν παντού δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ το άτομο τρώγοντας αρκετά και καλά. Οικογενειακές ταβέρνες προσφέρουν εξαιρετικά φαγητά με ντόπια προϊόντα. Ξεχώρισα τη «Συνάντηση» στο λιμάνι, όπου απολαύσαμε φρέσκο ψάρι που ψαρεύει ο ιδιοκτήτης Μιχάλης και σας τα μαγειρεύει τέλεια η γυναίκα του η Μαρία που επιμελείται το μενού. Ζητήστε τα τηγανητά άνθη κολοκυθιού αλλά και τα ντόπια τυριά.

Επίσης, εξαιρετικά φάγαμε στο χωριό Προφήτης Ηλίας στην ταβέρνα «Βράχος», όπου εκτός των άλλων πρέπει να μυηθείτε στο υπέροχο πιάτο με την μελιτζάνα. Ούτε θυμάμαι πόσα παραγγείλαμε. Το ψητό κατσίκι εδώ έχει επίσης την τιμητική του.

Άλλες προτάσεις για καλό φαγητό

«Γέφυρα του Φονιά» απέναντι από την ομώνυμη Βάθρα, οι «Καρυδιές» στην Άνω Μεριά και τα «Κύματα» κυριολεκτικά μπροστά στο κύμα. Εδώ να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την μακαρονάδα με τα θαλασσινά. Η κόρη μας, όπως μας είπε, έφαγε την καλύτερη κρέπα του κόσμου στο «Τράπεζα καφέ» στη Χώρα. Γενικά πάντως δύσκολα θα φάτε άσχημα στο νησί.

Διαμονή

Ξεχώρισα αμέσως την «Αξιόκερσα» στη Χώρα. Νέο, προσεγμένο στη λεπτομέρεια κατάλυμα. Από τα καλύτερα του νησιού.

Άλλες καλές προτάσεις είναι το «Αξίερος», το «Αιγαίον», η «Αρχόντισσα», γενικά πάντως υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν πρόλαβα να εξερευνήσω.



Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο. Το Ιερό των μεγάλων Θεών.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για αυτό το ιδιαίτερο νησί. Θα σας πρότεινα κάποια στιγμή να το επισκεφτείτε. Κάντε το πριν αλλάξει αυτή η μοναδική αίσθηση μυστηρίου και ομορφιάς που υπάρχει διάχυτη σε όλο το νησί. Γιατί φοβάμαι πως όταν «ανακαλυφθεί» θα χαθούν πολλά από αυτά που τώρα το κάνουν εντελώς μοναδικό.



Κώστας Κρομμύδας
Ηθοποιός και Συγγραφέας